|
rehberliknet
|
 |
« : Nisan 17, 2006, 02:21:58 ÖÖ » |
|
KAPRİSLİ ÇOCUKLAR: Kapris, çocuklarda sık görülen geçici ve düşüncesizce heves, mantıksız ısrarcılık, maymun iştahlılık gibi tanımlamaları yapılan geçirilmesi ve doyurulması mümkün olmayan, insanları çocuktan usandıran bir durumdur. Kaprisle ilgili açık ve tipik bir öykü: Bir köylü çocuğu annesinden yumurta ister. Anne verir. Pekmez ister, getirir. Annesine "bu yoğurt ve pekmezi birbirine karıştır" der. Annesi karıştırır. "Hayır ben yoğurt isterim" der. Anne tekrar sade yoğurt getirir. "Pekmez isterim" der sade pekmez getirir. "Hayır ben bu yoğurda karıştırdığın yoğurdu ve pekmezi ayırt etmeni istiyorum" der. Nedenleri: • Çocuğun bencil ve egoist yetiştirilmesi, • Zayıf iradeli yetiştirme, mantık ve muhakeme güçlerinin geliştirilememesi, • Psikolojik olgunluğa erişememeleri, • Dış etkilere tabi olmama ve karşı gelme isteği, • Çocuğun her isteğinin yeine getirilmesi, şımarık yetiştirilmesi, • Donanımları ve özellikleri doğrultusunda İsteklerinin herkes tarafından yerine getirileceği inancı verilmesi, • Hastalıkları esnasında her istediğinin yapılması ve bunun alışkanlık yaratması. Önlemleri: • Çocuğa değerli olduğu hissini verin. Ailede saygı duyulan bir birey olduğunu hissettirin. • Sosyal yaşantılarının zenginleşmesini sağlayınız. • Beden, ruh, sinir ve irade zayıflıklarını konrol ediniz. onları destekleyiniz. • Çocukların paylaşımcı olmasını sağlayın. "Vermenin" büyük bir erdem olduğunu öğretin. • Hastalıkları esnasında isteklerini makul olarak yerine getirin, aşırılığa kaçmayın. • İhtiyaçlarını aşırılığa ve eksikliğe kaçmadan orta karar yerine getirmeye gayret edin. • Özgüven duymasını sağlayınız. Onlara hoşlanabilecekleri ve yapabilecekleri görevler verin. Başarılı olduklarını görmelerini sağlayın. • İradesini ve cesaretini kazanabileceği ve artırabileceği davranışlar sergileyin. • Kaprislilik konusunda örnek olmayın. • Özellikleri ve donanımları nedeniyle insanların onun her istediğini yapabileceği konusunda telkinler ve davranışlar sergilemeyin. Onlara alçak gönüllülüğün üstünlüklerini anlatın ve sergileyin. • Kaprisli davranışlarını asla yerine getirmeyiniz. Konuyu anlayabileceği şekilde onunla beraber analiz ediniz. • Uygun arzularını doyurmaya çalışınız.
|