YENİ ÖSS SİSTEMİ
rehberliknet.com
Kasım 21, 2008, 01:46:24 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: SİTEMİZLE AKTİF OLARAK İLGİLENECEK MODERATÖRLER ALINACAKTIR. İLGİLİLER rehberliknet@gmail.com MAİL ADRESİNDEN BİZE ULAŞABİLİR.
REHBERLiKNET.COM YÖNETİMİ

Ana Sayfa   Yardım Ara Giriş Yap Kayıt  

Reklamlar
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  
Gönderen Konu: YENİ ÖSS SİSTEMİ  (Okunma Sayısı 1085 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arif
phpBB teğmen

Teşekkür Sayısı: 0

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 01, 2006, 11:17:30 ÖS »

2006’da ÖSS’ye girecek öğrenciler bir sürpriz yaşadı bu yıl. 1999 sistem değişikliğinden beri sürekli eleştirilen ve ben geliyorum diyen değişiklik bu yıl uygulanmaya başlanacak. Sınava hazırlanmanın stresine şimdiden girmiş olan öğrencilerin bir de sistem değişikliğiyle kafaları iyice karıştı.

Sınavın süresi arttı, iki bölüm oldu. Yeni sistemde Lise 2 ve 3 konuları da dahil oldu ve en önemlisi yeni sistem öğrencilerin geçişli alanlardan tercih yapmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Bu da öğrencileri sınava girmeden önce hangi alandan tercihler yapacaklarını ve hangi bölümleri tercih edeceklerini belirlemelerini gerektiriyor.

Yeni sınav sistemi özellikle bu yıl sınava girecek olan son sınıf öğrencilerini ve daha önce mezun olmuş olan öğrencileri daha çok etkileyecek. Çünkü 1999’dan bu yana devam eden sistemde okul, özellikle lise 2 ve 3. sınıflarda ikinci plana itilmişti. Lise 2 ve 3 konuları genellikle okullarda ya hiç işlenmiyor ya da üstünkörü işleniyordu. Pek çok öğrenci şu an yeni sistem için kendilerini yetersiz görüyor ve neye nasıl çalışacaklarını bilmeden panik yaşıyorlar. Evet, geçekten tüm öğrenciler hazırlıksız yakalandı. Ancak öğrencilerin unutmaması gereken çok önemli bir nokta var. Bu sınava hazırlıksız yakalanan sadece kendileri değil. 2006’da ÖSS’ye girecek tüm öğrenciler hazırlıksız, tüm öğrencilerin çalışması gereken pek çok konu var, tüm öğrenciler eksik. Siz öğrenciler, şu an odak noktanızı değiştirmenin zamanı geldi. Beyninizi kemiren “Benim eksiklerim var, hiçbir şey yetişmeyecek, başarısız olacağım” düşüncelerini sarın bir çöp torbasına. Siyah çöp torbasının içine atın birer birer bu düşünceleri. Kapatın o çöp torbasının ağzını ve atabileceğiniz en uzak noktaya atın.

Odak noktanızı, düşüncelerinizi değiştirmeniz gerekiyor. “Bu yıl nasıl ders çalışmalıyım? Nasıl bir ders çalışma programı hazırlamalıyım? Yeni sistem ile ilgili öğrenmem gereken konular neler? Eksiklerimi nasıl tamamlayabilirim? Başarılı olmak için neler yapmalıyım?” Kafanızda sonuçlar oluşturmak yerine, kendi istediğiniz sonuçlara nasıl ulaşabileceğinize odaklanmanız gerekiyor. Problem yerine problemi nasıl çözebilirim sizin odak noktanız olmalı. Yeni sistemle ilgili size problem/sorun olarak görünen noktaları bir kağıda not alın. – Yeni sistem hakkında yeterince bilgim yok. – Çalışmam gereken konu sayısı arttı vb. –

Problemlerinizi tanımlamanız; nereye nasıl müdahale etmeniz gerektiği ile ilgili size yol gösterici olur. Sorunlarınızı tanımladıktan sonra bunları çözmek için nelere ihtiyacınız olduğunu ve size kimlerin yardım edebileceğini listeleyin. Eğer yeni konulara nasıl çalışabileceğinizi bilmemek sizin için bir sorun ise nasıl bir ders çalışma programı hazırlamanız gerektiği, hangi konulara daha çok ağırlık vermeniz gerektiği gibi konularda karar vermeniz gerekiyor. Ayrıca bu konuda kimlerden yardım alabilirsiniz - Okul ya da dershane rehberlerinizden, ailenizden, öğretmenlerinizden... Kim size nasıl yardım edebilir?

Size destek olan kişilerle beraber ürettiğiniz çözüm yollarından hangilerini daha çabuk ve kolaylıkla uygulayabilirsiniz, hangisi sizin çözüme ulaşmanızda size daha çok yardımcı olabilir; bunu belirledikten sonra harekete geçmeniz gerekiyor. Belirlediğiniz yolu uygulayabilmek için onu küçük adımlara bölün. ..... zaman içinde haftalık ders çalışma planımı oluşturacağım, ..... zaman içinde eksiklerimi tespit edeceğim vb. gibi. Artık kendi çözüm haritanızı adım adım uygulayabilirsiniz. Haritanızda ilerlerken arada bir dönüp yaptıklarınıza ve bunların hepsinin çözüm haritanız için çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eklemeniz gereken ya da sizi gereksiz oyalayan ayrıntıları kontrol edin. Böylece sorunlarınızı çok daha hızlı bir şekilde çözebileceksiniz.

Yeni sistemin getirdiği en önemli değişiklerden birisi daha önce bahsettiğimiz geçişli olan tercihlerini neredeyse imkansız hale getirmesi. Sınava girmeden önce hangi alandan bölümleri tercih edeceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Artık alan tercihi yapacak olan öğrencilerin geçişli alanlara da güvenerek alan seçimlerini yapmaları oldukça riskli. Bu yıl alan seçimi yapacak olan öğrencilerin alanlardaki bölümleri oldukça iyi tanımaları ve kendi ilgilerine uygun bölümlerin daha yoğun olduğu alanları tercih etmeleri gerekiyor.

Peki alan seçimini yapmış ve bu yıl sınava girecek olan öğrenciler nasıl bir strateji izlemeli? Bu öğrencilerin de kendi alanlarında tercih edebilecekleri bölümleri ve geçişli olarak (ağırlıklı orta öğretim puanı düşmeden) tercih edebilecekleri bölümleri incelemeleri gerekiyor. Sürekli üzerinde durduğumuz kariyer planlama yeni sistemle daha da önem kazanıyor. Daha önce bahsettiğimiz kendini tanımak, meslekleri araştırmak ve karar verme aşmaları yeni sistemle daha çok öne çıktı. Kendinizi inceleyin. Kendinize bir aynadan bakarmış gibi bakın. Aynadaki kişiyi tanımaya çalışın. Nelerden hoşlanır, neler yapar, gelecekten neler bekliyor? Aynadaki sizi tanımaya çalışın. Kendini tanımak mesleki karar vermenin en önemli süreci. Aynadaki sizi tanıdıktan sonra meslekleri ve üniversitelerdeki bölümleri incelemelisiniz. Kendi alanınızda hangi bölümler var, geçişli olarak tercih edebileceğiniz bölümler neler, bunlar hangi puan türünde gibi bilgileri öğrenmeniz gerekiyor. Kendi alanınızdan ve geçişli alanlardan ilginizi çeken bölümleri araştırmanız sizin hangi alana daha çok yönlenmeniz gerektiği konusunda sizi aydınlatacaktır. Araştırmalarınızı tamamladıktan sonra hangi bölümleri tercih edebileceğinizi, hangi bölümlerin sizin özelliklerinize daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Sınavda başarılı olmak için nasıl bir yolda yürüyeceğinizi bilmeniz size yarar sağlayacaktır. Değişen sınav sistemini öğrenin. Artık değişimleri takip etmek çok daha kolay. Gazetelerden, televizyondan, dershanelerden, okullarınızdan yeni sistemle ilgili bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sistemi tanımak sizin kendinize nasıl bir yön çizmeniz gerektiği ve yolun sonundaki ışığı görmenizi sağlar. Öğretmenlerinizin ya da rehberlerinizin size sistemi anlatmasını beklemeyin; siz onlara sorun, öğrenene kadar peşini bırakmayın.

2006 sistemi öğrencilere pek çok yük getirdi ancak sınava hazırlık döneminde olaylara sistemli bir şekilde yaklaşan öğrenciler için başarıya ulaşmak hiç de zor olmayacak. Ayrıca bu dönemi bir öğrenme süreci olarak değerlendiren; kendini problem çözme, kariyer planlama, karar verme gibi konularda yetiştiren kişiler için aslında sistem değişikliği pek çok konuda beceri kazanmaları için iyi bir fırsat olacaktır. 1999’dan önce sınava giren öğrenciler de aynı konulardan sorumluydular. Sistemli çalışan pek çok öğrenci başardı. Siz de kendi sisteminizi oluşturun ve bir yıl sonra kendi başarınızı kutlamaya hazırlanın.

Milliyet

ALINTIDIR.
sedat
phpBB çavuş

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2006, 01:13:21 ÖÖ »

"Evet, geçekten tüm öğrenciler hazırlıksız yakalandı. Ancak öğrencilerin unutmaması gereken çok önemli bir nokta var. Bu sınava hazırlıksız yakalanan sadece kendileri değil. 2006’da ÖSS’ye girecek tüm öğrenciler hazırlıksız, tüm öğrencilerin çalışması gereken pek çok konu var, tüm öğrenciler eksik. Siz öğrenciler, şu an odak noktanızı değiştirmenin zamanı geldi. Beyninizi kemiren “Benim eksiklerim var, hiçbir şey yetişmeyecek, başarısız olacağım” düşüncelerini sarın bir çöp torbasına. Siyah çöp torbasının içine atın birer birer bu düşünceleri. Kapatın o çöp torbasının ağzını ve atabileceğiniz en uzak noktaya atın. "

+5 :idea:
Sürgün Reis
phpBB teğmen

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2006, 07:21:18 ÖS »

çalışan kazanır yani onu demek istiyosun
herşey için teşekkürler baya iyi oldu

evda Kursunu

arkaaslar somürmeye karşıyım lütfen sadece msj okumayalım arada bir en azından emeğe saygı olarak msj bırakalım.
eski birisi:SevdeKursunu
Sayfa: [1] 2
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Hosting Hizmetleri Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks